Tuňáková pomazánka
vejce 308 g
tuňák 500 g
sýr lučina 250 g
rama 125 g
hořčice 62 g
sůl, petrželka, citronová šťáva
Pomazánka z červené čočky
červená čočka 100g
stroužek česneku
menší cibule
menší mrkev
trošku kari, sůl
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a chvilku restujeme. Přidáme utřený česnek, lehce osolíme a můžeme dochutit kari kořením. K cibulce a mrkvi přidáme umytou a okapanou červenou čočku. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Všechna voda by se měla vypařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.
Kapustové čevapčiči
kapusta 500g
cibule 75g
česnek 2 str
maso vepřové mleté 250g
máslo 125g
vejce 2 1/2 ks
sůl, majoránka
Kapustu dobře opereme, ovaříme, překrájíme na menší kousky a umeleme s masem na strojku. Současně přidáme cibuli, česnek. Přidáme vejce, majoránku a popřípadě strouhanku. Lžící vykrajujeme malé šištičky, které smažíme.
Rizoto z bulguru
rajčata 100g
sůl
cibule 150g
paprika sladká 5g
bulgur 800g
voda
paprikové lusky čerstvé 300g
maso vepřová kýta 0,8 kg
Bavorské vdolečky pečené v troubě
mouka polohrubá 1200g
cukr 160g
hera 300g
mléko 800 ml
vejce 2ks
droždí 80g
sůl
olej 40 ml
šlehačka 250ml
vanilkový cukr
džem
Do prosáté mouky dáme cukr, sůl, vejce, kvásek a vypracujeme těsto. Tvoříme malé bochánky, které klademe na vymazaný plech, necháme chvilku kynout a pečeme do zlatova v troubě. po vychladnutí mažeme džemem a zdobíme šlehačkou, kterou jsme ochutili vanilkovým cukrem.
Králičí ragů se zeleninou
králičí maso bez kosti 1000g
olej 60g
mouka hladká 80g
smetana 12% 350g
mrkev 80g
celer 80g
květák 160g
hrášek sterilovaný 80g
máslo 40g
muškátový oříšek
sůl
Maso nakrájíme na kostky, opečeme na oleji, posolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky, osmahneme na másle, podlijeme vodou, přidáme sůl a dusíme do měkka. Zeleninu a hrášek přidáme do omáčky, dochutíme muškátovým oříškem a prohřejeme
Tvarohová pomazánka se sýrem a pažitkou
měkký tvaroh 270 g
tavený sýr 250 g
máslo 80 g
pažitka
Špenátová pomazánka
máslo 50 g
špenát 50 g
cibule 20g
měkký salám 75 g
vejce 1 ks
sůl, česnek
Na části másla zpěníme cibulku, přidáme špenát a podusíme. Vychladlý špenát smícháme se zbylým máslem a ostatními surovinami, které umeleme na masovém strojku.
Ředkvičková pomazánka s taveného sýra
tavený sýr 2 ks
cibule 50 g
olej 25 g
ředkvičky 1 sv
Utřeme sýr s olejem, nastrouháme ředkvičky, přidáme do sýru s jemně nakrájenou cibulkou a dobře promícháme
Pochoutková pomazánka
vařené vejce 6 ks
tavený sýr 40 dkg
máslo 30 dkg
hořčice, cibule
Vařená vejce rozmixujeme se sýrem, máslem, hořčicí a cibulí. Možno dosolit
Hermelínová pomazánka se šunkou
hermelín 100 g
tvaroh 290 g
šunka 160 g
vařené vejce 2 ks
sůl
Mrkvový chlebíček
mrkev 242 g
máslo 121 g
vejce 2 ks
cukr 151 g
rozinky 151 g
hladká mouka 181 g
skořice 1, 2 lžičky
prášek do pečiva 1,2 lžičky
Mrkev oloupeme a nastrouháme nadrobno. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Vymastíme plech, ušleháme krém z másla, žloutků a cukru. Rozinky rozmícháme s moukou, skořicí a práškem do pečiva, vmícháme do těsta. Přidáme mrkev. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme. Pečeme na spodní poloze trouby cca 50 minut.
Pečená sladká rýže s meruňkami
rýže 800 g
mléko 2300 g
kompot meruňky 1000 g
cukr 350 g
máslo 120 g
sůl 10 g
vanilkový cukr 30 g
cukr moučka 50 g
Rýži propláchneme a uvaříme v mléce se solí a částí cukru. Částí másla vymažeme pekáč a zbytek utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky, poté smícháme s rýží. Přidáme sníh s bílků, pokrájené meruňky a vše promícháme. Podáváme ocukrované moučkovým cukrem.