Recepty

Tuňáková pomazánka

vejce 308 g

tuňák 500 g

sýr lučina 250 g

rama 125 g

hořčice 62 g

sůl, petrželka, citronová šťáva

Pomazánka z červené čočky

červená čočka 100g

stroužek česneku

menší cibule

menší mrkev

trošku kari, sůl

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a chvilku restujeme. Přidáme utřený česnek, lehce osolíme a můžeme dochutit kari kořením. K cibulce a mrkvi přidáme umytou a okapanou červenou čočku. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Všechna voda by se měla vypařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.

Kapustové čevapčiči

kapusta 500g

cibule 75g

česnek 2 str

maso vepřové mleté 250g

máslo 125g

vejce 2 1/2 ks

sůl, majoránka

Kapustu dobře opereme, ovaříme, překrájíme na menší kousky a umeleme s masem na strojku. Současně přidáme cibuli, česnek. Přidáme vejce, majoránku a popřípadě strouhanku. Lžící vykrajujeme malé šištičky, které smažíme.

Rizoto z bulguru

rajčata 100g

sůl

cibule 150g

paprika sladká 5g

bulgur 800g

voda

paprikové lusky čerstvé 300g

maso vepřová kýta 0,8 kg

Bavorské vdolečky pečené v troubě

mouka polohrubá 1200g

cukr 160g

hera 300g

mléko 800 ml

vejce 2ks

droždí 80g

sůl

olej 40 ml

šlehačka 250ml

vanilkový cukr

džem

Do prosáté mouky dáme cukr, sůl, vejce, kvásek a vypracujeme těsto. Tvoříme malé bochánky, které klademe na vymazaný plech, necháme chvilku kynout a pečeme do zlatova v troubě. po vychladnutí mažeme džemem a zdobíme šlehačkou, kterou jsme ochutili vanilkovým cukrem.

Králičí ragů se zeleninou

králičí maso bez kosti 1000g

olej 60g

mouka hladká 80g

smetana 12% 350g

mrkev 80g

celer 80g

květák 160g

hrášek sterilovaný 80g

máslo 40g

muškátový oříšek

sůl

Maso nakrájíme na kostky, opečeme na oleji, posolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky, osmahneme na másle, podlijeme vodou, přidáme sůl a dusíme do měkka. Zeleninu a hrášek přidáme do omáčky, dochutíme muškátovým oříškem a prohřejeme

Tvarohová pomazánka se sýrem a pažitkou

měkký tvaroh 270 g

tavený sýr 250 g

máslo 80 g

pažitka

Špenátová pomazánka

máslo 50 g

špenát 50 g

cibule 20g

měkký salám 75 g

vejce 1 ks

sůl, česnek

Na části másla zpěníme cibulku, přidáme špenát a podusíme. Vychladlý špenát smícháme se zbylým máslem a ostatními surovinami, které umeleme na masovém strojku.

Ředkvičková pomazánka s taveného sýra

tavený sýr 2 ks

cibule 50 g

olej 25 g

ředkvičky 1 sv

Utřeme sýr s olejem, nastrouháme ředkvičky, přidáme do sýru s jemně nakrájenou cibulkou a dobře promícháme

Pochoutková pomazánka

vařené vejce 6 ks

tavený sýr 40 dkg

máslo 30 dkg

hořčice, cibule

Vařená vejce rozmixujeme se sýrem, máslem, hořčicí a cibulí. Možno dosolit

Hermelínová pomazánka se šunkou

hermelín 100 g

tvaroh 290 g

šunka 160 g

vařené vejce 2 ks

sůl

Mrkvový chlebíček

mrkev 242 g

máslo 121 g

vejce 2 ks

cukr 151 g

rozinky 151 g

hladká mouka 181 g

skořice 1, 2 lžičky

prášek do pečiva 1,2 lžičky

Mrkev oloupeme a nastrouháme nadrobno. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Vymastíme plech, ušleháme krém z másla, žloutků a cukru. Rozinky rozmícháme s moukou, skořicí a práškem do pečiva, vmícháme do těsta. Přidáme mrkev. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme. Pečeme na spodní poloze trouby cca 50 minut.

Pečená sladká rýže s meruňkami

rýže 800 g

mléko 2300 g

kompot meruňky 1000 g

cukr 350 g

máslo 120 g

sůl 10 g

vanilkový cukr 30 g

cukr moučka 50 g

Rýži propláchneme a uvaříme v mléce se solí a částí cukru. Částí másla vymažeme pekáč a zbytek utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky, poté smícháme s rýží. Přidáme sníh s bílků, pokrájené meruňky a vše promícháme. Podáváme ocukrované moučkovým cukrem.